אם אתם רוצים לוודא שזה לא יקרה לכם יותר – הפוסט הזה נכתב במיוחד עבורכם!
לאורך כל שנות הניסיון שלנו במכירות נתקלנו בעוד ועוד סיפורים על סוכני מכירות מקצועיים שנתנו את הנשמה שלהם למעסיק כלשהו, שבסוף נעלם להם ולא שילם.
המכנה המשותף בין רובם היה שהם סמכו על "מילה" של אדם שהתרשמו ממנו לטובה, שהבטיח להם קריירה מפוארת עם עתיד ואופק, וברגע האמת הפסיק לענות להם להודעות.
אז איך מצמצמים את הסיכוי שידפקו אתכם?
- בדיקות מקדימות
- הסכם התקשרות
בדיקות מקדימות:
לפני הכל – תשאלו מול מי אתם מתחייבים. המעסיק שלכם לא יכול להיות אדם פרטי, אלא עסק. כל עסק בישראל מחוייב לפתוח תיק ברשויות השונות ולקבל מספר זיהוי ייחודי לעסק שלו.
אין פה הרבה אפשרויות: עוסק פטור, עוסק מורשה, חברת בע"מ, שותפות מוגבלת, עמותה, מלכ"ר, חל"צ – כל אחד מהם מקבל מספר זיהוי ייחודי.
אם מדובר בעוסק (פטור או מורשה) – חפשו בגוגל: "פרטי עוסק מורשה", ואם זו חברה חפשו: "רשם החברות".
לכל אחד מהם יש מערכת שמאפשרת להזין את המספר הייחודי ולקבל את המידע הרשמי ששמור במאגרי הרשויות. המידע מאוד בסיסי, אבל יתן איזושהי אינדקציה שהעסק קיים וכשר.
אצל רשם החברות אפשר לשלם 15 שקלים ולקבל נסח חברה מלא, שכולל גם את פרטיהם של כל הבעלים והדירקטורים. בנוסף, ערכו חיפוש חופשי במנועי חיפוש לשם הרשמי של העסק. בחנו את התוצאות, בדגש על אזכורים משפטיים.
בנוסף, הריצו חיפושים על שם האדם שמעסיק אתכם, ו/או שם הבעלים של העסק. בד"כ – עסק מצליח הוא מושא לגאווה, וחזקה שהבעלים ו/או המנכ"ל יאזכרו את העסק בכל הזדמנות.
ככול שהדמויות האלה לא מופיעות ברשת, ו/או לא מקושרות לעסק – זו נורה אדומה.
הסכם התקשרות:
זה לא משנה אם אתם שכיר או עצמאי – לא מתחילים לעבוד בלי הסכם!
קיבלתם הסכם? שימו לב – לכל הסכם התקשרות יש הסכמות מסחריות שחשוב שיופיעו בהקשר של מכירות:
- מתי מתחילה ההתקשרות
- מה בדיוק התפקיד של הסוכן (מזה ייגזר מה לא התפקיד שלו)
- איך הסוכן יבצע את העבודה שלו?
- באילו אמצעים, באילו שעות, מאיפה בארץ מבצעים את העבודה.
- מה התרחיש המדויק שמזכה את הסוכן בשכר?
- האם החתמה של לקוח על הסכם מספיקה? או שגם מלוא התשלום צריך לעבור?
- ומה קורה אם עברה רק מקדמה?
- מדיניות ביטולים – כיצד שכרו של הסוכן מושפע מביטול עסקה שאותה ניהל?
- גובה השכר, גובה העמלות, אופן חישובם, מועד תשלומם, והדרך שבה הם ישולמו
- סיום ההתקשרות – זמן התראה מראש (לשני הצדדים!), מה קורה ממועד ההתראה ועד לסיום בפועל, מה קורה עם עסקאות שהסוכן התחיל אך נסגרו לאחר שעזב בפועל.
בנוסף להסכמות המסחריות, לכל הסכם יש גם הסכמות משפטיות.
כמו כל הסכם משפטי שעליו אתם נדרשים לחתום, כדאי מאוד להעביר את ההסכם לעורך דין מטעמכם, ועדיף כזה הבקיא בדיני עבודה, כדי שיעבור על כל ההסכמות המשפטיות וייתן לכם את חוות דעתו.
לסיכום,
כדי לצמצם את הסיכוי שהמעסיק שלכם לא ישלם לכם – כדאי לקבל ממנו את שם הארגון שבמסגרתו הוא פועל והשמות של מי שמקבלים את ההחלטות – כדי להריץ חיפושים ובדיקות עליהם, ולוודא שהם "כשרים".
בנוסף, לא עובדים בלי הסכם, ומוודאים שההסכמות המסחריות העיקריות מקבלות בו ביטוי מפורש.
חשוב לציין שאין 100% הבטחה. גם מי שעושה בדיקות רקע מעמיקות יכול ליפול קורבן, אבל ללא ספק שהקפדה על בדיקות מקדימות ועל הסכם התקשרות תקינים – תצמצם דרמטית את הסיכוי שייעלמו לכם עם שכר שמגיע לכם.
שתפו