הציעו לכם עבודה במכירות כעצמאים? אם אתם לא רוצים לוודא שלא תצאו פראיירים, ויותר מזה – אם אתם רוצים להימנע מחובות, כדאי שתקראו את זה לפני שאתם מסכימים!
זה בד"כ קורה בסוף ראיון עבודה. הסבירו לכם הכל, אתם מתחברים למוצר, יש לכם כימיה עם המנהל, האווירה סבבה, ומודל השכר מקובל עליכם.
ואז מציעים לכם את אותה העבודה, אבל כעצמאים. ברוב המקרים גם בשכר זהה למשכורת שהציעו לכם כשכירים.
לפני שאתם שוקלים להפוך לעצמאים, כדאי שתהיו מסוגלים לערוך את ההשוואה בין שכיר לעצמאי.
שניה לפני שנסביר את ההבדלים, חשוב להכיר מושג קריטי בהעסקת עובדים שנקרא "ניכויי חובה".
בהעסקת עובדים, המדינה מחייבת לשלם מס הכנסה, ביטוח לאומי, פנסיה (ועוד כמה תשלומים, אבל נעסוק כאן עכשיו באלה) עבור כל עובד שמועסק, בגובה שנגזר מתנאי ההעסקה שלו ו/או מגובה המשכורת שלו בכל חודש.
את מס ההכנסה העובד משלם באופן מלא, בביטוח הלאומי ובפנסיה – המעסיק והעובד מתחלקים בתשלום (ביחס לא שווה), כך שיש את חלקו של המעסיק ואת חלקו של העובד.
מכאן שיש לנו 3 שכבות של שכר:
שכר נטו – סכום הכסף שיועבר לחשבון הבנק שלכם, לשימושכם האישי והחופשי, לאחר שנוכו כל נכויי החובה.
שכר ברוטו – שכר הנטו, בתוספת החלק שלכם בניכויי החובה. זה בעצם הסכום שעליו מדברים כשמציעים לכם עבודה.
* חשוב להזכיר שאתם לא משלמים את חלקכם בניכויי החובה ישירות, אלא המעסיק מקזז ("מנכה") את החלק שלכם מהברוטו ומעביר למי שצריך לקבל את זה, בשמכם.
עלות מעסיק – שכר הברוטו (נטו + החלק שלכם), בתוספת החלק של המעסיק בניכויי החובה.
למה זה חשוב?
כי כעצמאים, הסכום שתקבלו הוא לכאורה מלוא הסכום שאתם זכאים לו מהמעסיק. לכן, אחת הטעויות הנפוצות (והמסוכנות!) ביותר כששוקלים אם לקחת עבודת מכירות כשכיר או כעצמאי היא להשוות את שכר הברוטו לשכר שמציעים לכם כעצמאיים.
אם סיכמתם על סכום כעצמאים, והסכום הוא מלוא התמורה לה אתם זכאים מהמעסיק,
הרי שצריך להשוות את השכר שהציעו לכם כעצמאיים לעלות המעסיק ולא לברוטו.
נניח שהמעסיק שלכם הציע לכם 10,000 ש"ח כשכירים. בד"כ הוא מתכוון לסכום בערכי ברוטו (נטו + החלק שלכם בניכויי החובה). בהתאם להסברים בסליידים הקודמים – כבר ברור לכם שמתוך 10,000 ש"ח ברוטו תישארו עם קצת פחות ביד (נטו).
וזו הסיבה העיקרית שזה מסוכן, כי זה נשמע שעדיף לקבל את כל ה- 10,000 ש"ח כעצמאי, במקום חלק (נטו) מתוך 10,000 ש"ח ברוטו, לא?
אז זהו, שממש לא
למעשה, אם המעסיק משלם לכם כעצמאיים 10,000 ש"ח, הסכום שווה ערך לעלות המעסיק שלו – כי כאמור – כעצמאיים – זה כל מה שהוא משלם לכם.
ואז, מתוך 10,000 ש"ח האלה, יש "לנכות" את הסכום שהמעסיק היה צריך לשלם על חלקו בניכויי החובה, כדי לקבל את "הברוטו" מתוך ה- 10,000 ש"ח.
רגע, לא סיימנו. אחרי שהחסרתם את הסכום שהיה מהווה את חלקו של המעסיק בניכויי החובה – עכשיו תסירו את החלק שלכם בניכויי החובה, אותם המעסיק היה מנכה מהמשכורת שלכם (הרכיב שמפריד בין הברוטו לנטו).
ועוד לא דיברנו על הוצאות שוטפות מעצם היותכם עצמאיים – אגרות, מקדמות, שכר טרחה להנהלת חשבונות ולרו"ח…
"אבל מאיפה נדע איך לעשות את החישובים האלה?!"
בשביל זה אנחנו כאן ואתם קוראים את התוכן הזה עכשיו 🙂
אחרי שקיבלתם את הצעתו הסופית של המעסיק עם מודל השכר שהוא מציע לכם, והבנתם לאיזה גובה שכר אתם צפויים להגיע בסוף החודש – תפחיתו מהסכום הזה סך של 30% (ממוצע גס!), ותקבלו את סך הברוטו שהיו משלמים לכם.
לאחר מכן כנסו לגוגל וחפשו "מחשבון ברוטו נטו" (יש מלא!), תזינו את סכום הברוטו ותקבלו את הנטו שישאר לכם ביד אחרי שתשלמו את כל תשלומי החובה בעצמכם כעצמאיים.
*הסיבה שאנחנו שולחים אתכם לחפש לבד היא כי הפער בין הברוטו לנטו נובע בעיקר מחישובי מס שמתשנים בהתאם לסכום שאתם צפויים להיות זכאים לו.
לסיכום
אם מציעים לכם עבודה כעצמאיים, תבדקו אם זה מתאים לכם, רק אל תשכחו לעשות חשבון של מה שישאר לכם ביד בסוף כל חודש, ועדיף שתיעזרו באיש מקצוע או במכר שמנוסה כעצמאי.
מהניסיון שלנו – רובם המוחלט של הסוכנים שקיבלו הצעה להיות עצמאיים החליטו לוותר על התענוג הזה אחרי שקיבלו מאיתנו את ההסבר על ההבדלים בין שכיר לעצמאי.
שתפו